Црната листа / блокирајте ги корисниците на WiFi

Црната листа / блокирајте ги корисниците на WiFi - и покрај тоа што се обезбедени со серија азбуки или букви или обете, многу е можно како зборувач да добие влез во вашата канцеларија или домашна WiFi мрежа. Можеби е странец од грав, случаен минувач или вашиот сосед, но кој и да е тој, од суштинско значење е да знаете како да пронајдете кога незаконски или непризнаен гаџет е поврзан со вашата Wi-Fi мрежа и на крајот, ограничете го нивниот влез и блокирајте ги.

И кога менувањето на лозинката на вашиот рутер е најдобриот начин за ограничување на пристапот на непризнат гаџет, тоа е нешто заморно и контрапродуктивно. Сигурно нема сигурност дека сталкерот нема да ја „пробие“ најновата лозинка и повторно да добие влез во вашата мрежа.

Подолу наведени се неколку сигурни начини за откривање и блокира некој или гаџети на вашата Wi-Fi мрежа без да ја менувате лозинката на вашиот рутер.

1. Филтрирање на безжична MAC адреса

Филтрирањето на MAC им помага на блокирање на неовластени гаџети на корисниците на WiFi гаџети за да се поврзат со вашата Wi-Fi мрежа. MAC адресата е (хардверски) матичен број што ги наоѓа сите уреди на мрежата. MAC адресата се произведува во секоја мрежна картичка и нема 2 гаџети во светот може да имаат слична MAC адреса.

Значи, со користење на уред за MAC адреса, вие некогаш автоматски ќе му наредите на вашиот рутер да дозволи или одбие влегување на уредот во мрежата.

За да го направите ова, најавете се на контролната табла за влез на точка на рутерот

Под делот WLAN или Безжичен на конзолата, мора да го видите изборот за филтрирање MAC.

Ако е инактивиран, изменете го статусот на филтрирање MAC во „Дозволено“

Следно, додадете уреди на вашата листа на MAC адреса и изберете дали сакате да го откажете или дозволите нивното влегување во мрежата на вашиот рутер.

2. Директна црна листа

Неколку WiFi рутери им дозволуваат на клиентите да блокираат непризнати гаџети додавајќи ги на Црната листа со притискање на копчето. Ова се разликува заедно со брендовите на рутери, но обично може да додадете уреди на Црната листа на вашиот рутер под делот „Управување со уреди“ на вашата конзола / контролен панел за пристапна точка или кој било дел што ги наведува сите гаџети поврзани со вашиот рутер. Таму ќе најдете „блокирај“ клуч на клиент или нешто слично.

3. Апликации за мобилни телефони

Ако барате форуми затскриена и поедноставна метода блокирајте непрепознаени гаџети од вашата WiFi мрежа, постојат ефикасни мрежни уреди од трети страни што може да ги поврзете со вашиот уред наместо да се најавите во контролната табла на рутерот. На пример, FING, е достапен за iOS и уреди со Android и ви дава избор на контролни избори за да им дозволите на корисниците:

  • Блокирајте ги сталкерите и непризнатите алатки, дури и претходно тие се поврзуваат на вашата мрежа
  • Ви испраќа предупредувања ако нова алатка е на вашата мрежа; едноставно да забележите натрапник
  • Погледнете список на одделни / уреди со вашата мрежа
  • Добијте правилно откривање на уредите на IP адреса, модел, MAC адреса, име на уред, продавач и производител.
  • Добивајте предупредувања за уредот и мрежна безбедност на вашата е-пошта и телефон

Без оглед на тоа како гаџет е поврзан со мрежата WiFi, можете да ги блокирате со кој било од трите начини погоре, без да мора да ја менувате вашата лозинка. Паметно е секогаш да потврдувате дека само препознаените гаџети водат до вашите мрежи WiFi.

Оставете коментар