Како да ја пронајдете стандардната IP-рутер?

За да го конфигурирате рутерот, ќе мора да се најавите на него. Така направете го тоа, треба да го разберете неговото IP адреса. Може да ја осигурате стандардната IP адреса на рутерот. ИП-адресата има 4 броја разделени со точки. Локалната IP адреса на мрежата ќе започне со 192.168. Обично рутерите вклучуваат IP адреси како што се 192.168.0.1 или 192.168.1.1. Зависи од компјутерот или уредот, методот што ќе ја откриете вашата IP-адреса на рутерот ќе биде разновиден. Подолу се дадени чекорите за секоја од нив.

Прво, мора да се објасните со овие 2 имиња - „IP-рутер“ и „стандардна IP-порта“. IP-адресата на рутерот функционира како запис помеѓу вашите алатки и поширокиот интернет, па затоа може да биде познат и како „стандардна IP-портална адреса“ Сите алатки поврзани на слична мрежа ги пренесуваат своите барања стандардно до рутерот. Разновидни алатки поинаку ќе го именуваат. Windows PCS ќе го именува како „стандарден портал“, додека алатките за iOS ќе ја зачуваат IP адресата на рутерот под „рутер“.

Наоѓање на стандардната IP адреса на рутерот

Откако ќе ја пронајдете стандардната IP-рутер, можете само да ја напишете во лентата за адреси на веб-прелистувачот за да влезете во веб-интерфејсот на рутерите.

Windows

Одете во брзата команда со повраќање на лентата за пребарување и запишување 'cmd'. Се појавува прозорец во црно каде што ќе треба да напишете "ipconfig". За стандардната адреса на портата, прелистајте ги резултатите.

MAC оперативен систем

Подолу се најлесните чекори за проверка на IP-рутерот:

Притиснете го копчето за Јаболко мени (на горниот дел од екранот)

Изберете 'Систем Прв избор"

Притиснете го 'мрежазнак

Изберете ја применливата мрежна врска

Притисни наНапредно'клуч

Притисни наTCP / IPклуч за да ја забележите IP-адресата десно од рутерот

Linux

Прво, најдете начин да: Апликации> Системски алатки> Терминал & напиши 'ipconfig' IPе ја најдете IP-то на рутерот наведен покрај „inet addr“.

iPhone iOS

Ако користите iOS8 или iOS9, одете до Поставки> WiFi и притиснете ги безжичните мрежи на кои сте моментално прикачени. Можност делот DHCP да го открие на IP-рутерот.

Андроид

Апликација од трета страна позната како Wi-Fi Analyzer е наједноставниот начин за Андроид алатките. После поврзувањето со апликацијата, кликнете на менито „Поглед“ и изберете „АП листа“. Viewе видите 'поврзано со: [Име на мрежи]'. Ако притиснете на него, на прозорецот се прикажуваат информациите на мрежата со IP на рутерот.

Хром OS

Во лентата со задачи, притиснете ја областа за предупредување. Потоа, притиснете на поврзано со [Име на мрежи] 'на списокот што се појавува. Удрете на името на безжичните мрежи и следно на етикетата „Мрежа“ за да ги прикажете последиците со IP-адресата на рутерот.

Начин да ја пронајдете стандардната IP-адреса на рутерот

За да ја откриете стандардната IP адреса на рутерот, само следете ги дадените подолу чекори -

1) од лентата со задачи Посетете го менито за старт и внесување CMD во полето за пребарување.

2) откако ќе ја вметнете командата CMD, ќе се открие брзата команда со црн дисплеј.

3) Напиши ја командата 'ipconfig', во брзата команда. Оваа команда вклучува - демонстрирајте ги стандардните поставувања за IP и конфигурацијата на системот заедно со рутерот поврзан со него.

Начин на откривање на рутерот за IP адреса на Виндоус

  1. Напишете во контролната табла во лентата за пребарување и притиснете ја иконата контролен панел;
  2. Притиснете Погледнете ранг на мрежа и задачи под Интернет и мрежа;
  3. Притиснете на името на Wi-Fi, што може да го најдете во близина на врските;
  4. Recentе се појави неодамнешен прозорец. Притиснете на Детали;
  5. Willе го најдете споделена IP адреса во стандардниот портал IPv4.

Оставете коментар