Проверете ја силата на WiFi сигналот

Проверете ја силата на WiFi сигналот - Ако мрежата изгледа бавно или веб-страниците нема да се вчитаат, проблемот може да биде вашата врска Wi-Fi. Можеби сте премногу далечни од уредот или дебели партиции го попречуваат сигналот. Само проверете ја точната јачина на сигналот на Wi-Fi.

Јачина на сигнал за WiFi

Зошто јачината на сигналот WiFi прави разлика

Силен сигнал за Wi-Fi укажува на посигурна врска. Ова ви овозможува целосно да ја искористите брзината на Интернет што може да ја добиете за вас. Јачината на сигналот на Wi-Fi се потпира на низа фактори, на пример, колку сте оддалечени од рутерот, без разлика дали станува збор за врска од 5ghz или 2.4, и видот на wallsидовите близу вас. Колку сте поблиску до рутерот, толку побезбедно. Како што понатаму се емитуваат врските од 2.4ghz, тие можат да имаат проблеми со пречки. Дебели wallsидови направени од густи материјали (како што се бетон) ќе спречат Wi-Fi сигнал. Слабиот сигнал, наместо тоа, доведува до бавна брзина, напуштање и целосно запирање во неколку ситуации.

Не секоја проблем при поврзување е резултат на послаба јачина на сигналот. Ако мрежата на вашиот телефон или таблет е бавна, започнете со рестартирање на рутерот ако имате пристап до него. Ако проблемот продолжи, следниот чекор е да се осигура дали проблемот е Wi-Fi. Обидете се да користите Интернет со алатка поврзана преку Етернет. Сепак Ако имате проблеми, мрежата е проблем. Ако врската за Етернет е добра и ресетирањето на рутерот не помогна, тогаш е време за проверка на јачината на сигналот.

Користете Вградена алатка за оперативен систем

Microsoft Windows и другите оперативни системи содржат вградена алатка за следење на безжичните мрежни врски. Ова е најбрзиот и најлесен начин за мерење на јачината на Wi-Fi.

Во поновите верзии на Windows, изберете ја иконата за мрежа на лентата со задачи за да ја видите безжичната мрежа на која сте поврзани. Постојат пет ленти што ја означуваат јачината на сигналот на врската, каде што едната е најсиромашна, а пет е најдобра.

Користење на паметен телефон со таблет

Некои мобилни уреди кои се способни за Интернет, имаат единица во поставките што ја прикажува јачината на опсегот на мрежите Wi-Fi. На пример, на iPhone, одете во апликацијата Поставки, сега посетете Wi-Fi за да ја видите јачината на мрежата Wi-Fi на која сте вклучени и јачината на сигналот на мрежата што е во опсег.

Одете во Комуналната програма на вашите безжични адаптери

Неколку производители на хардвер или лаптоп компјутери за безжична мрежа нудат софтверски апликации кои ја проверуваат јачината на безжичниот сигнал. Таквите апликации ја информираат јачината и квалитетот на сигналот врз основа на пропорција од 0 до 100 проценти и дополнителни детали прилагодени специјално на хардверот.

Системот за лоцирање Wi-Fi е уште една опција

Системскиот уред за лоцирање Wi-Fi ги проверува радиофреквенциите во соседната област и ја наоѓа јачината на сигналот близу до безжичните точки за пристап. Wi-Fi детектор за сексизам во форма на ситни хардверски уреди што се вклопуваат на синџирот на клучеви.

Повеќето системи за лоцирање Wi-Fi користат збир од 4 до 6 LED диоди за да предложат јачина на сигналот во единици на ленти како што е алатката Windows. Не како погоре методите, но системските уреди за лоцирање Wi-Fi не ја мерат јачината на врската, туку на нејзино место, само предвидете ја јачината на врската.

Црната листа / блокирајте ги корисниците на WiFi

Црната листа / блокирајте ги корисниците на WiFi - и покрај тоа што се обезбедени со серија азбуки или букви или обете, многу е можно како зборувач да добие влез во вашата канцеларија или домашна WiFi мрежа. Можеби е странец од грав, случаен минувач или вашиот сосед, но кој и да е тој, од суштинско значење е да знаете како да пронајдете кога незаконски или непризнаен гаџет е поврзан со вашата Wi-Fi мрежа и на крајот, ограничете го нивниот влез и блокирајте ги.

И кога менувањето на лозинката на вашиот рутер е најдобриот начин за ограничување на пристапот на непризнат гаџет, тоа е нешто заморно и контрапродуктивно. Сигурно нема сигурност дека сталкерот нема да ја „пробие“ најновата лозинка и повторно да добие влез во вашата мрежа.

Подолу наведени се неколку сигурни начини за откривање и блокира некој или гаџети на вашата Wi-Fi мрежа без да ја менувате лозинката на вашиот рутер.

1. Филтрирање на безжична MAC адреса

Филтрирањето на MAC им помага на блокирање на неовластени гаџети на корисниците на WiFi гаџети за да се поврзат со вашата Wi-Fi мрежа. MAC адресата е (хардверски) матичен број што ги наоѓа сите уреди на мрежата. MAC адресата се произведува во секоја мрежна картичка и нема 2 гаџети во светот може да имаат слична MAC адреса.

Значи, со користење на уред за MAC адреса, вие некогаш автоматски ќе му наредите на вашиот рутер да дозволи или одбие влегување на уредот во мрежата.

За да го направите ова, најавете се на контролната табла за влез на точка на рутерот

Под делот WLAN или Безжичен на конзолата, мора да го видите изборот за филтрирање MAC.

Ако е инактивиран, изменете го статусот на филтрирање MAC во „Дозволено“

Следно, додадете уреди на вашата листа на MAC адреса и изберете дали сакате да го откажете или дозволите нивното влегување во мрежата на вашиот рутер.

2. Директна црна листа

Неколку WiFi рутери им дозволуваат на клиентите да блокираат непризнати гаџети додавајќи ги на Црната листа со притискање на копчето. Ова се разликува заедно со брендовите на рутери, но обично може да додадете уреди на Црната листа на вашиот рутер под делот „Управување со уреди“ на вашата конзола / контролен панел за пристапна точка или кој било дел што ги наведува сите гаџети поврзани со вашиот рутер. Таму ќе најдете „блокирај“ клуч на клиент или нешто слично.

3. Апликации за мобилни телефони

Ако барате форуми затскриена и поедноставна метода блокирајте непрепознаени гаџети од вашата WiFi мрежа, постојат ефикасни мрежни уреди од трети страни што може да ги поврзете со вашиот уред наместо да се најавите во контролната табла на рутерот. На пример, FING, е достапен за iOS и уреди со Android и ви дава избор на контролни избори за да им дозволите на корисниците:

 • Блокирајте ги сталкерите и непризнатите алатки, дури и претходно тие се поврзуваат на вашата мрежа
 • Ви испраќа предупредувања ако нова алатка е на вашата мрежа; едноставно да забележите натрапник
 • Погледнете список на одделни / уреди со вашата мрежа
 • Добијте правилно откривање на уредите на IP адреса, модел, MAC адреса, име на уред, продавач и производител.
 • Добивајте предупредувања за уредот и мрежна безбедност на вашата е-пошта и телефон

Без оглед на тоа како гаџет е поврзан со мрежата WiFi, можете да ги блокирате со кој било од трите начини погоре, без да мора да ја менувате вашата лозинка. Паметно е секогаш да потврдувате дека само препознаените гаџети водат до вашите мрежи WiFi.

Што е WiFi жариште?

WiFi жариште се мрежни точки за пристап што ви овозможува да се поврзете со WiFi мрежа со вашиот компјутер, паметен телефон или која било алатка кога сте далеку од вашата канцеларија или домашна мрежа.

Wi-Fi жариште

Бројни бизниси, градови и други установи започнаа да презентираат WiFi жариште што им помага на луѓето да бидат поврзани со силни, брзи интернет врски кои се често побрзи од безжичните мобилни мрежи.

Сè уште што е WiFi жариште и како работи? Дали жариштата се безбедни? Прочитајте ги сите информации што ги сакате подолу.

Како работи WiFi жариште?

Hotешото за WiFi во заедницата работи слично на Wi-Fi конекција што може да ја најдете во вашата канцеларија или дома. WiFi-жариштата функционираат така што имаат интернет-врска и користат единствена безжична алатка, на пример рутери и модеми, за да генерирате безжична врска, од каде што можете да поврзете паметен телефон, таблет, компјутер или алтернативен уред.

Брзината, моќноста, опсегот и цената на жариштето WiFi може да се разликуваат. Сепак, целосниот концепт што стои зад WiFi жариште е исто како и домашните WiFi мрежи, и може да се поврзете и да користите WiFi жариште слично како и да користите внатрешна WiFi мрежа.

Видови жаришта за WiFi

Иако WiFi-жариштата се генерално исти, постојат различни видови на достапни жаришта и тие имаат малку јасни разлики.

Јавно жариште за WiFi

Јавните жаришта за WiFi се токму како што изгледа. Таквите жаришта се претежно - иако не во секое време - бесплатни за употреба. Локации како што се кафулиња, јавна библиотека, малопродажни места и други такви организации и компании може да дадат бесплатна, јавна WiFi врска за клиентите. Во неколку градови, граѓанските раководства или Интернет провајдерите исто така може да нудат јавни WiFi конекции бесплатни во одредени области. Овие се претежно бесплатни, сепак во неколку области, како што се аеродроми и хотели, треба да платите за пристап до јавното жариште за WiFi.

Точки на WiFi за мобилни телефони

Има многу различни мобилни жаришта. На пример, дали знаете дека можете да го користите iPhone како Wi-Fi жариште? Слично е и за најголемите паметни телефони со Android. Само вклучете ја оваа одлика на вашиот телефон и ги користи нејзините мобилни податоци за создавање WiFi жариште. Подоцна, може да се поврзете на ова жариште со компјутер или алтернативен уред што не вклучува мобилни податоци.

Исто така, можете да купите наменски мобилни Wi-Fi-точки кои се наменети за префрлување на конекција за податоци на мобилен телефон во моќна WiFi-врска. Поединци кои многу патуваат за на работа или секогаш бараат пристап до доверлива WiFi врска може да бидат вклучени во еден од таквите уреди што може да се купат од повеќето фирми за мобилни телефони.

Пред-платени жаришта

Припејд жариштата за WiFi се исти како мобилните жаришта, сепак имате ограничено количество податоци што можете да ги користите. Може да припејд за овие податоци, а потоа откако ќе истече, автоматски може да купите повеќе. Ова е одличен начин да добиете мобилно жариште без долгогодишна претплата на мобилни податоци.

Наједноставниот метод за да се добие WiFi жариште е да се отвори вашиот компјутер или мобилен и да се започне со пребарување. Во неколку јавни површини, ќе забележите дека има многу отворени, јавни WiFi-точки на кои можете да се поврзете, без никаков трошок. Можете дури и да пребарувате за WiFi жаришта кои ви ги обезбедуваат вашиот интернет провајдер.

Поправете WiFi мртви зони

Поправете WiFi мртви зони - А. WiFi мртва зона во основа е простор во вашиот дом, зграда, работно место или кои било други области што се очекува да бидат покриени со Wi-Fi, но не работи таму - алатките не се способни да се поврзат на мрежата. Ако земете гаџет во мртва зона - веројатно користите таблет или паметен телефон и влезете во просторија каде што има мртва зона - Wi-Fi престанува да работи и нема да добивате сигнали. Повеќето домови беа изградени пред Wi-Fi -Fi е измислен, затоа тие можат да бидат изградени на начини што го попречуваат Wi-Fi. Огромни метални работи, како метални wallsидови или ормани за датотеки, дури може да ги блокираат сигналите за Wi-Fi.

Поправете WiFi мртви зони

Начини да ги поправите WiFi мртвите зони

Подолу се дадени неколку совети за покривање на вашата Wi-Fi покриеност.

Поместете го вашиот рутер

Ако рутерот е на едниот агол од вашиот стан, куќа или работно место и има мртва зона на другиот агол од вашиот стан, обидете се да го преместите рутерот на ново централно место во центарот на вашиот стан, куќа или работно место.

Прилагодете ја антената на вашиот рутер

Проверете дали антената на вашиот безжичен рутер е подигната и вертикално насочена. Ако е хоризонтално насочено, нема да добиете ист обем на покриеност.

На самото место и преместете ги блокадите

Ако вашиот Wi-Fi рутер се чува покрај плакарот со метални датотеки што ја намалува јачината на сигналот. Обидете се да ја поставите вашата локација за силна јачина на сигналот и проверете дали тоа ја отстранува мртвата зона.

Промена на безжична мрежа со најмалку гужва

Користете гаџет како што е за Android или SSIDer за Wifi Analyzer Mac или Windows за да пронајдете најмалку густа безжична мрежа за вашата Wi-Fi мрежа, а потоа променете ја поставката на рутерот за да го намалите упадот од повеќе безжични мрежи.

Поставете безжичен повторувач

Треба да поставите безжичен повторувач за проширување на покриеноста на поголема површина, ако никој од советите не ви помогне. Ова може да биде важно во големите канцеларии или куќи.

Користете жична врска за да ги поправите WiFi мртвите зони

Може дури да размислите и за поставување на мрежни етернетски жици. На пример, ако имате голема безжична покриеност низ поголемиот дел од вашиот дом, но не можете да добивате сигнал Wi-Fi во вашата спална соба - веројатно имате метални жици за пилешко во wallsидовите. Може да стартувате етернет кабел од рутерот до вашата спална соба или со пар конектори за напојување ако не сте толку желни да видите скитници кабли во преминот, а потоа поставете дополнителен безжичен рутер во собата. Тогаш ќе ви треба безжичен влез на Интернет во претходната празна просторија.

Ако имате безжични мртви зони, може да зависи од рутерот, неговото лоцирање, вашите соседи, од што се изградени wallsидовите на вашиот стан, големината на вашиот простор за покривање, видовите на електронски гаџети што ги имате и од каде се поставени работите. Има доволно што може да предизвика проблеми, но обидот и грешката ќе ви помогнат да го утврдите проблемот.

Безжичните мртви зони не се комплицирани за да откријат дали одите во близина на вашиот дом, канцеларија или стан. Откако ќе ги откриете, може да пробате со низа решенија и да поправите што предизвикува проблеми.

Заштитете ја вашата WiFi мрежа

Заштитете ја вашата WiFi мрежа е неопходна додека станува збор за чување на натрапниците и зачувување на вашите податоци.

Како да ја заштитите вашата Wi-Fi мрежа

До Заштитете ја вашата Wi-Fi мрежа го чува безбедно од хакери, постојат бројни чекори што треба да ги преземете:

1. Изменете ги стандардните корисничко име и лозинка

Првичната и највиталната работа што мора да ја направите за да ја заштитите својата WiFi Мрежата е да ги смени стандардните кориснички имиња и лозинки на нешто што е заштитено дополнително.

Добавувачите на Wi-Fi автоматски доделуваат корисничко име и лозинка за мрежата и хакерите може едноставно да ја пронајдат оваа стандардна лозинка на Интернет. Ако добијат пристап до мрежата, тие можат да го сменат клучот на сметката во што и да посакаат, да го заклучат продавачот и да ја преземат мрежата.

Заменувањето на корисничките имиња и лозинки го прави дополнително комплицирано за напаѓачите да најдат чиј е Wi-Fi и да добијат пристап до мрежата. Хакерите имаат високо-технолошки гаџети за тестирање на стотици можни групирања на клуч-клучеви и кориснички имиња, па затоа е важно да изберете моќна лозинка што комбинира симболи, букви и броеви, за да се направи потешко да се декодира.

2. Вклучете ја Безжичната мрежа за шифрирање

Шифрирањето е еден од најефикасните методи за заштита на вашите мрежни податоци. Шифрирањето работи со мешање на вашите податоци или содржината на пораката, така што хакерите не можат да ги декодираат.

3. Користење на виртуелна приватна мрежа VPN

Виртуелна приватна мрежа е мрежа што ви овозможува да се поврзете преку некриптирана, необезбедена мрежа на личен начин. VPN ги криптира вашите податоци така што хакер не може да комуницира што правите преку Интернет или каде сте позиционирани. Покрај работната површина, може да се користи и на лаптоп, телефон или таблет. Како и на работна површина, може дури и да се користи на телефон, лаптоп или таблет.

4. Исклучете ја мрежата Wi-Fi додека не сте дома

Се чини лесно, но еден од наједноставните начини да ги заштитите домашните мрежи од напади е да го исклучите кога сте далеку од дома. Вашата Wi-Fi мрежа не бара да работи 24 часа на ден, 7 дена во неделата. Исклучувањето на вашиот Wi-Fi додека сте далеку од дома ја намалува веројатноста за снаодливи хакери кои се обидуваат да влезат во вашата мрежа додека сте далеку од дома.

5. Чувајте го ажурираниот софтвер на рутерот

Софтверот за Wi-Fi мора да се модернизира за да се заштити безбедноста на мрежата. Фирмверите на рутерите, како и секој друг вид на софтвер, може да вклучуваат експозиции што хакерите се желни да ги искористат. Многу рутери нема да имаат избор за автоматско ажурирање, затоа ќе треба физички да го ажурирате софтверот за да бидете сигурни дека вашата мрежа е безбедна.

6. Користете заштитени идови

Максималните рутери за Wi-Fi содржат вграден мрежен заштитен allид кој ќе ги заштити широкопојасните мрежи и ќе ги провери сите мрежни напади од сталкери. Тие дури ќе имаат опција да бидат запрени, така што е од витално значење да испитате дали е вклучен заштитен ид на вашиот рутер за да додадете дополнителен заштитен слој на вашата безбедност.

7. Филтрирање на дозвола на MAC адреса

Повеќето широкопојасни рутери вклучуваат ексклузивен идентификатор познат како физичка адреса за контрола на пристап до медиуми (MAC). Ова се обидува да ја подобри безбедноста со проверка на бројот на гаџети што можат да се поврзат со мрежите.

Зошто мојот Интернет е бавен?

Топ 6 методи за да се справите со бавна врска на Интернет

Нема ништо повеќе досадно од тоа да имате фантастичен Wi-Fi или етернет-врска бавна брзина на Интернет. Подолу се дадени неколку идеи за смена, исправување, за едноставно надминување на бавната брзина на Интернет.

1. Проверете го вашиот интернет план

На моменти, вашата интернет-врска е бавна, бидејќи отплаќате за опасен интернет. Влезете во веб-страницата на вашиот провајдер и откријте каков план имате. Сега посетете ја fast.com или која било друга алтернативна страница и направете тест за брзина. Најдобар начин да го забрзате вашиот интернет е да го надградите вашиот план.

2. Дајте му на вашиот хардвер универзална поправка

Проверете го вашиот рутер и модем и направете брзо ресетирање и забележете дали работи. Испитајте ги другите компјутери во вашиот дом за да забележите дали се нивни Интернет е бавен Ако проблемот се јавува само на еден компјутер, проблемот е во тој компјутер, а не во вашиот модем или рутер.

3. Поправете ги сигналите за Wi-Fi

Зборувајќи за Wi-Fi, може да забележите дека вашиот интернет и рутер се во ред; сепак, вашите безжични сигнали се слаби. Ова може да произведе бавно - или, најниско, искуство со прелистување исполнето со мирување. Потоа, можеби ќе треба да преместите, измени и да го зајакнете рутерот со некои техники.

4. Исклучете ги или ограничете ги апликациите за ширење на ширина на опсег

Ако се чини дека хардверот е во работна состојба, забележете дали некои дополнителни програми доминираат во врската. На пример, ако преземате датотеки со BitTorrent, вообичаеното веб-пребарување ќе биде побавно. Дури мора да се обидете да инсталирате екстензии, како што се „Јазовецот за приватност“ и „AdBlock Plus“, што ќе блокира неколку реклами, видеа и анимации што доминираат во ширината на опсегот, што може да ја потрошат вашата врска.

5. Користете најнов DNS сервер

Додека пишувате адреса во прелистувачот, вашиот компјутер користи нешто познато како DNS за пребарување и толкување на тоа во IP-адреса што одговара на компјутер. На моменти, сепак, серверите што ги користи вашиот компјутер за да пребаруваат дека информациите може да имаат проблеми или целосно да се расипат. За среќа, имате многу побрзи, бесплатни избори за употреба, како што се одблесокот на облак или Google DNS.

4. Контактирајте го вашиот добавувач на Интернет

Ако сте ги поминале сите основни чекори за смена на проблеми и вашиот интернет е сè уште бавен, тогаш е време да го контактирате снабдувачот на Интернет и да видите дали проблемот е на крај. Белешка: немојте само да претпоставувате дека тие сториле нешто погрешно и да се однесувате со односот кон услугата за клиенти Сигурно ќе добиете одлични резултати конкретно ако ви овозможиле неточна брзина сето ова.

5. Подобрете ја мрежата за бавна врска

Решавање проблеми на бавниот Интернет може да потрае некое време, а во меѓувреме сè уште бара прелистување. Или можеби сте во кафуле или на лет и нема ништо што можете да направите со мала брзина. Затоа, време е да ја засилите својата мрежа за бавна врска.

6. Работете попаметно

Ако мора да завршите работа со бавната врска, можеби ќе треба да изберете задачи поинаку отколку ако интернетот беше супер брз. Поделете ги вашите задачи на пропусен опсег, како и тежок на пропусен опсег. Кога сте на бавна врска, завршете ги лесните и соберете ги заеднички сите задачи со голема брзина на опсег, за да ги направите откако ќе добиете побрза врска.

Што е стандардна IP адреса?

An Адреса на Интернет протокол е нумеричка ознака доделена на сите уреди поврзани со компјутерска мрежа што го користи Интернет протоколот за пренос. IP-адреса обезбедува 2 клучни цели: мрежен интерфејс или идентификација на домаќинот и адреса на локација.

IP-адресата доделена на компјутер од мрежата или IP-адреса доделена на мрежен gadget од продавачот на производот. Алатките за мрежи се поставени на одредена стандардна IP адреса; на пример, обично рутерите на Linksys се доделени на IP адреса за 192.168. 1.1

Ако сакате да одите на некое место во реалниот свет, барате негова адреса и ставете го во ГПС. Откако сакате да одите на некое место на Интернет, дури и ќе ја побарате нејзината адреса и ќе ја напишете во лентата за URL на преферираниот веб прелистувач.

Методот за наоѓање на стандардната IP адреса на WIFI е даден подолу:

 1. Секој производител на рутери има стандардна IP адреса за рутер за најавување, забележлива на основата на хардверот на рутерот. Ако не е означено таму, така може да го набавите од документот или упатството што доаѓа со рутерот откако ќе го купите.
 2. Ако Интернет провајдерот ве подготви со рутерот, така автоматски ќе ви ја каже IP-адресата и ID-то за да се најавите во рутерот и да влезете на Интернет.

Начин да ги пронајдете стандардните корисничко име и лозинка за рутерот?

 • Стандардните лични карти за најавување може да се добијат од прирачникот за рутер што пристигнува со рутерот откако ќе го купите и поврзете.
 • Обично, за максимум од рутерите, стандардните ИД се и „администратор“ плус „администратор“. Но, овие идентификации може да се променат зависи од производителот на рутерот.
 • ако сте го изгубиле прирачникот, тогаш хардверот на рутерот може да ги најде стандардните идентификации од самиот себе, бидејќи тие ќе бидат отпечатени на задната страна на секој рутер.
 • Кога го користиме рутерот, можеме да ги менуваме ИД-то во секое време за да избегнеме нелегално влегување во мрежата. Ова ќе се направи за да го ресетирате рутерот и да внесете нова лозинка по избор.
 • За ресетирање на рутерот го задржува копчето за ресетирање за неколку секунди и рутерот ќе се рестартира во стандардните фабрички поставки. Сега, можете да ги промените стандардните поставки и да ги поставите ID-то за најавување по ваш избор.

Мрежните алатки се фиксираат на една стандардна IP адреса; на пример, на рутерите на Linksys обично им е доделена IP-адресата 192.168.1.1. Стандардната IP адреса се чува неповредена од повеќето клиенти и понатаму може да биде изменета за да и одговара на покомплицираната архитектура на мрежата. Посетете ја стандардната порта и IP-адресата.

Зборот стандардна IP адреса на рутерот означува одредена IP адреса на рутерот со која сте поврзани и се обидувате да се најавите. Потребно е за кое било од претпријатието или домашните мрежи.

на стандардна IP адреса рутерот е важно да се прошири до веб-интерфејсот на рутерот за да пристапите до неговиот контролен панел и мрежните поставки. Едноставно, може да добиете влез во мрежните поставки на рутерот за да ја напишете оваа адреса во веб-прелистувачот од лентата за адреси.

en English
X