Проверете ја силата на WiFi сигналот

Проверете ја силата на WiFi сигналот - Ако мрежата изгледа бавно или веб-страниците нема да се вчитаат, проблемот може да биде вашата врска Wi-Fi. Можеби сте премногу далечни од уредот или дебели партиции го попречуваат сигналот. Само проверете ја точната јачина на сигналот на Wi-Fi.

Јачина на сигнал за WiFi

Зошто јачината на сигналот WiFi прави разлика

Силен сигнал за Wi-Fi укажува на посигурна врска. Ова ви овозможува целосно да ја искористите брзината на Интернет што може да ја добиете за вас. Јачината на сигналот на Wi-Fi се потпира на низа фактори, на пример, колку сте оддалечени од рутерот, без разлика дали станува збор за врска од 5ghz или 2.4, и видот на wallsидовите близу вас. Колку сте поблиску до рутерот, толку побезбедно. Како што понатаму се емитуваат врските од 2.4ghz, тие можат да имаат проблеми со пречки. Дебели wallsидови направени од густи материјали (како што се бетон) ќе спречат Wi-Fi сигнал. Слабиот сигнал, наместо тоа, доведува до бавна брзина, напуштање и целосно запирање во неколку ситуации.

Не секоја проблем при поврзување е резултат на послаба јачина на сигналот. Ако мрежата на вашиот телефон или таблет е бавна, започнете со рестартирање на рутерот ако имате пристап до него. Ако проблемот продолжи, следниот чекор е да се осигура дали проблемот е Wi-Fi. Обидете се да користите Интернет со алатка поврзана преку Етернет. Сепак Ако имате проблеми, мрежата е проблем. Ако врската за Етернет е добра и ресетирањето на рутерот не помогна, тогаш е време за проверка на јачината на сигналот.

Користете Вградена алатка за оперативен систем

Microsoft Windows и другите оперативни системи содржат вградена алатка за следење на безжичните мрежни врски. Ова е најбрзиот и најлесен начин за мерење на јачината на Wi-Fi.

Во поновите верзии на Windows, изберете ја иконата за мрежа на лентата со задачи за да ја видите безжичната мрежа на која сте поврзани. Постојат пет ленти што ја означуваат јачината на сигналот на врската, каде што едната е најсиромашна, а пет е најдобра.

Користење на паметен телефон со таблет

Некои мобилни уреди кои се способни за Интернет, имаат единица во поставките што ја прикажува јачината на опсегот на мрежите Wi-Fi. На пример, на iPhone, одете во апликацијата Поставки, сега посетете Wi-Fi за да ја видите јачината на мрежата Wi-Fi на која сте вклучени и јачината на сигналот на мрежата што е во опсег.

Одете во Комуналната програма на вашите безжични адаптери

Неколку производители на хардвер или лаптоп компјутери за безжична мрежа нудат софтверски апликации кои ја проверуваат јачината на безжичниот сигнал. Таквите апликации ја информираат јачината и квалитетот на сигналот врз основа на пропорција од 0 до 100 проценти и дополнителни детали прилагодени специјално на хардверот.

Системот за лоцирање Wi-Fi е уште една опција

Системскиот уред за лоцирање Wi-Fi ги проверува радиофреквенциите во соседната област и ја наоѓа јачината на сигналот близу до безжичните точки за пристап. Wi-Fi детектор за сексизам во форма на ситни хардверски уреди што се вклопуваат на синџирот на клучеви.

Повеќето системи за лоцирање Wi-Fi користат збир од 4 до 6 LED диоди за да предложат јачина на сигналот во единици на ленти како што е алатката Windows. Не како погоре методите, но системските уреди за лоцирање Wi-Fi не ја мерат јачината на врската, туку на нејзино место, само предвидете ја јачината на врската.

Оставете коментар