Ресетирајте го вашиот рутер во стандардните поставки

Можеби ќе посакаш Ресетирајте го вашиот рутер до Стандардни поставки ако не можете да ја запомните лозинката за администраторот, не можете да го запомните безбедносното копче за безжична мрежа или за решавање проблеми за поврзаност.

Подолу, методот не е како рестартирање на модем или рутер.

Различни техники за ресетирање на рутерот - Демонстрација на тврдо, меко, моќно возење велосипед

Најдобри начини за ресетирање на рутерите

Може да се користат бројни различни начини за ресетирање на рутерот, зависат од околноста. Најчесто препорачани се тврди ресетирање, меки ресетирање и напојување со велосипед.

Како да го ресетирате вашиот рутер на Стандардни поставки

Тешко ресетирање

Тешкото ресетирање е најтешкиот вид на ресетирање на рутерот и нормално се користи додека администраторот не успеа да ги потсети клучевите или лозинката и сака да започне повторно со нови поставки.

Тешкото ресетирање не ја враќа или отстранува тековно инсталираната верзија на фирмверот на рутерот. За да спречите компликации на поврзување со Интернет, откачете го широкопојасниот модем со рутерот пред да направите тешко ресетирање.

За да направите тешко ресетирање:

 • Вклучете го рутерот, свртете го на страната што го има копчето Reset. Копчето Ресетирање е или на дното или назад.
 • Со малку и остро, како чепкалка за заби, го држеше копчето Ресетирај триесет секунди.
 • Ослободете го копчето Ресетирај и почекајте триесет секунди рутерот да се ресетира целосно и повторно да се вклучи.
 • Заменливиот начин е инструкцијата за хард ресетирање 30-30-30 што вклучува притискање на копчето Ресетирање за деведесет секунди отколку за триесет и може да се испроба ако не работи главниот тип од 30 секунди.
 • Неколку креатори на рутери може да имаат идеален начин за ресетирање на рутерот, а другите техники за ресетирање на рутерот веројатно ќе се разликуваат меѓу моделите.

Возење велосипед

Исклучување и вклучување на напојувањето на рутерот е познато како енергетски велосипедизам. Се користи за враќање од проблеми што предизвикуваат рутер да испушти врски, на пример, штета на внатрешната меморија или топлината на единицата. Циклусите на напојување не ги отстрануваат зачуваните лозинки, другите зачувани поставки или безбедносните клучеви, со контролната табла на рутерот.

За напојување со циклус на рутерот:

 • Исклучете го напојувањето на рутерот. Исклучете го копчето за напојување или извадете го приклучокот за напојување.
 • Отстранете ја батеријата на рутери што работат на батерии.
 • Многу поединци чекаат триесет секунди надвор од пракса; сепак, не е потребно да почекате повеќе од неколку секунди помеѓу исклучување и повторно прицврстување на приклучокот за напојување на рутерот. Но, со тешко ресетирање, за да се продолжи со работа, рутерот трае време откако ќе се врати напојувањето.

Меки ресетирање

Додека се однесува на смена на проблеми со поврзување на Интернет, тоа може да помогне во ресетирање на врската помеѓу модемот и рутерот. Ова може да вклучува само одвојување на физичката врска помеѓу нив двајца, не контролирање на софтверот или запирање на напојувањето.

 • Во споредба со повеќе типови на ресетирање, меките ресетирања стапуваат на сила скоро веднаш бидејќи не им треба рутерот за да се рестартира.
 • За да направите меко ресетирање, исклучете го кабелот што го поврзува рутерот со модемот, а потоа повторно спојте се по некое време. Неколку рутери може да имаат невообичаен начин да направат меко ресетирање:
 • Пребарувајте клуч за исклучување / конекција на контролната табла. Ова ја ресетира врската помеѓу давателот на услуги и модемот.

Оставете коментар