Што е WiFi жариште?

WiFi жариште се мрежни точки за пристап што ви овозможува да се поврзете со WiFi мрежа со вашиот компјутер, паметен телефон или која било алатка кога сте далеку од вашата канцеларија или домашна мрежа.

Wi-Fi жариште

Бројни бизниси, градови и други установи започнаа да презентираат WiFi жариште што им помага на луѓето да бидат поврзани со силни, брзи интернет врски кои се често побрзи од безжичните мобилни мрежи.

Сè уште што е WiFi жариште и како работи? Дали жариштата се безбедни? Прочитајте ги сите информации што ги сакате подолу.

Како работи WiFi жариште?

Hotешото за WiFi во заедницата работи слично на Wi-Fi конекција што може да ја најдете во вашата канцеларија или дома. WiFi-жариштата функционираат така што имаат интернет-врска и користат единствена безжична алатка, на пример рутери и модеми, за да генерирате безжична врска, од каде што можете да поврзете паметен телефон, таблет, компјутер или алтернативен уред.

Брзината, моќноста, опсегот и цената на жариштето WiFi може да се разликуваат. Сепак, целосниот концепт што стои зад WiFi жариште е исто како и домашните WiFi мрежи, и може да се поврзете и да користите WiFi жариште слично како и да користите внатрешна WiFi мрежа.

Видови жаришта за WiFi

Иако WiFi-жариштата се генерално исти, постојат различни видови на достапни жаришта и тие имаат малку јасни разлики.

Јавно жариште за WiFi

Јавните жаришта за WiFi се токму како што изгледа. Таквите жаришта се претежно - иако не во секое време - бесплатни за употреба. Локации како што се кафулиња, јавна библиотека, малопродажни места и други такви организации и компании може да дадат бесплатна, јавна WiFi врска за клиентите. Во неколку градови, граѓанските раководства или Интернет провајдерите исто така може да нудат јавни WiFi конекции бесплатни во одредени области. Овие се претежно бесплатни, сепак во неколку области, како што се аеродроми и хотели, треба да платите за пристап до јавното жариште за WiFi.

Точки на WiFi за мобилни телефони

Има многу различни мобилни жаришта. На пример, дали знаете дека можете да го користите iPhone како Wi-Fi жариште? Слично е и за најголемите паметни телефони со Android. Само вклучете ја оваа одлика на вашиот телефон и ги користи нејзините мобилни податоци за создавање WiFi жариште. Подоцна, може да се поврзете на ова жариште со компјутер или алтернативен уред што не вклучува мобилни податоци.

Исто така, можете да купите наменски мобилни Wi-Fi-точки кои се наменети за префрлување на конекција за податоци на мобилен телефон во моќна WiFi-врска. Поединци кои многу патуваат за на работа или секогаш бараат пристап до доверлива WiFi врска може да бидат вклучени во еден од таквите уреди што може да се купат од повеќето фирми за мобилни телефони.

Пред-платени жаришта

Припејд жариштата за WiFi се исти како мобилните жаришта, сепак имате ограничено количество податоци што можете да ги користите. Може да припејд за овие податоци, а потоа откако ќе истече, автоматски може да купите повеќе. Ова е одличен начин да добиете мобилно жариште без долгогодишна претплата на мобилни податоци.

Наједноставниот метод за да се добие WiFi жариште е да се отвори вашиот компјутер или мобилен и да се започне со пребарување. Во неколку јавни површини, ќе забележите дека има многу отворени, јавни WiFi-точки на кои можете да се поврзете, без никаков трошок. Можете дури и да пребарувате за WiFi жаришта кои ви ги обезбедуваат вашиот интернет провајдер.

Оставете коментар

en English
X