Заштитете ја вашата WiFi мрежа

Заштитете ја вашата WiFi мрежа е неопходна додека станува збор за чување на натрапниците и зачувување на вашите податоци.

Како да ја заштитите вашата Wi-Fi мрежа

До Заштитете ја вашата Wi-Fi мрежа го чува безбедно од хакери, постојат бројни чекори што треба да ги преземете:

1. Изменете ги стандардните корисничко име и лозинка

Првичната и највиталната работа што мора да ја направите за да ја заштитите својата WiFi Мрежата е да ги смени стандардните кориснички имиња и лозинки на нешто што е заштитено дополнително.

Добавувачите на Wi-Fi автоматски доделуваат корисничко име и лозинка за мрежата и хакерите може едноставно да ја пронајдат оваа стандардна лозинка на Интернет. Ако добијат пристап до мрежата, тие можат да го сменат клучот на сметката во што и да посакаат, да го заклучат продавачот и да ја преземат мрежата.

Заменувањето на корисничките имиња и лозинки го прави дополнително комплицирано за напаѓачите да најдат чиј е Wi-Fi и да добијат пристап до мрежата. Хакерите имаат високо-технолошки гаџети за тестирање на стотици можни групирања на клуч-клучеви и кориснички имиња, па затоа е важно да изберете моќна лозинка што комбинира симболи, букви и броеви, за да се направи потешко да се декодира.

2. Вклучете ја Безжичната мрежа за шифрирање

Шифрирањето е еден од најефикасните методи за заштита на вашите мрежни податоци. Шифрирањето работи со мешање на вашите податоци или содржината на пораката, така што хакерите не можат да ги декодираат.

3. Користење на виртуелна приватна мрежа VPN

Виртуелна приватна мрежа е мрежа што ви овозможува да се поврзете преку некриптирана, необезбедена мрежа на личен начин. VPN ги криптира вашите податоци така што хакер не може да комуницира што правите преку Интернет или каде сте позиционирани. Покрај работната површина, може да се користи и на лаптоп, телефон или таблет. Како и на работна површина, може дури и да се користи на телефон, лаптоп или таблет.

4. Исклучете ја мрежата Wi-Fi додека не сте дома

Се чини лесно, но еден од наједноставните начини да ги заштитите домашните мрежи од напади е да го исклучите кога сте далеку од дома. Вашата Wi-Fi мрежа не бара да работи 24 часа на ден, 7 дена во неделата. Исклучувањето на вашиот Wi-Fi додека сте далеку од дома ја намалува веројатноста за снаодливи хакери кои се обидуваат да влезат во вашата мрежа додека сте далеку од дома.

5. Чувајте го ажурираниот софтвер на рутерот

Софтверот за Wi-Fi мора да се модернизира за да се заштити безбедноста на мрежата. Фирмверите на рутерите, како и секој друг вид на софтвер, може да вклучуваат експозиции што хакерите се желни да ги искористат. Многу рутери нема да имаат избор за автоматско ажурирање, затоа ќе треба физички да го ажурирате софтверот за да бидете сигурни дека вашата мрежа е безбедна.

6. Користете заштитени идови

Максималните рутери за Wi-Fi содржат вграден мрежен заштитен allид кој ќе ги заштити широкопојасните мрежи и ќе ги провери сите мрежни напади од сталкери. Тие дури ќе имаат опција да бидат запрени, така што е од витално значење да испитате дали е вклучен заштитен ид на вашиот рутер за да додадете дополнителен заштитен слој на вашата безбедност.

7. Филтрирање на дозвола на MAC адреса

Повеќето широкопојасни рутери вклучуваат ексклузивен идентификатор познат како физичка адреса за контрола на пристап до медиуми (MAC). Ова се обидува да ја подобри безбедноста со проверка на бројот на гаџети што можат да се поврзат со мрежите.

Оставете коментар

en English
X